Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări
Cosul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea sub microscop

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza - SynevoIntoleranţa la lactoză este cea mai răspândită formă de deficit enzimatic, condiţionată genetic. Pe măsura înaintării în vârstă are loc o reducere fiziologică progresivă a activităţii lactazei în celulele intestinale. Din acest motiv, simptomatologia se manifestă în general la copilul mare, dar poate debuta şi mai tarziu, la orice vârstă. Această formă se numește intoleranţa primară la lactoză și este diferită de intoleranţa secundară, care apare în cadrul unor afecţiuni acute (infecţii intestinale) sau cronice (boala celiacă, boala Crohn). În cadrul intoleranței secundare la lactoză, deficitul enzimatic se manifestă temporar şi se remite după vindecarea sau ameliorarea bolii de bază.

Testul genetic pentru intoleranţa la lactoză stabileşte predispoziţia genetică pentru acest deficit enzimatic, prin determinarea genotipului C/T. Testul se efectuează dintr-o probă de sânge şi este o alternativă neinvazivă, evitându-se încărcarea cu lactoză a pacientului (procedura standard de evidenţiere a unei digestii deficitare a lactozei). În plus, testul genetic poate face diferenţierea între intoleranţa primară şi cea secundară. În prezenţa manifestărilor clinice, rezultatul pozitiv al testului genetic confirmă diagnosticul.

Intoleranţa la lactoză este o afecţiune caracterizată prin incapacitatea de a digera şi de a absorbi  lactoza, proces care are loc în mod normal în intestinul subţire prin acţiunea enzimei denumită lactază. În intoleranţa la lactoză, cauza o constituie deficitul enzimatic; ca o consecinţă, lactoza rămâne nedigerată, nu poate fi absorbită şi este supusă unui proces de fermentaţie în intestinul gros, producând simptome specifice.

SIMPTOME

image-06

Lactoza nedigerată produce în intestinul gros o serie de simptome: dureri abdominale, senzaţie de plenitudine, meteorism, diaree, durere de cap (cefalee), hipoglicemie, precum şi simptome de colon iritabil.

INTOLERANŢĂ LA LACTOZĂ  SAU ALERGIE?

image-08

De cele mai multe ori intoleranţa la lactoză este confundată cu alergia la lapte şi produse lactate, deşi este vorba de fenomene complet diferite. Intoleranţa la lactoză este o formă de intoleranţă alimentară provocată de o activitate enzimatică intestinală redusă, spre deosebire de alergie, în care sistemul imun este pus în alertă şi sunt secretaţi anticorpi.

RECOMANDĂRI ÎN CAZUL INTOLERANŢEI LA LACTOZĂ

image-10

Lactoza este prezentă în lapte şi în toate produsele lactate, dar şi în alte alimente, ca stabilizator şi emulgator. Prelucrarea laptelui, ca de exemplu fierberea, NU are niciun efect asupra lactozei. Eliminarea din alimentaţie a produselor care conţin lactoză depinde de gradul afecţiunii, care poate fi caracterizat de la intoleranţă uşoară până la intoleranţă severă.

image-12

MEDICAMENTE

image-14

Chiar şi medicamentele, amestecurile de vitamine şi pasta de dinţi pot să conţină lactoză. Consultaţi întotdeauna medicul în legătură cu alternativele în medicaţie.

ALIMENTAŢIA

image-16

În cazul intoleranţei la lactoză se recomandă o dietă luându-se în considerare componentele alimentelor ingerate. Nu trebuie uitat că lactoza este de multe ori adăugată în diverse alimente ca emulgator (de exemplu în compoziţia salamurilor) fără a fi trecută neapărat pe ambalaj.

ALIMENTE CU CONŢINUT CRESCUT DE LACTOZĂ

image-18

Următoarele alimente conţin lactoză în cantităţi mari, nefiind recomandate în dieta pacienţilor cu intoleranţă la lactoză:

TABEL

*La prepararea brânzeturilor, lactoza este în parte degradată în timpul fermentaţiei; cantitatea de lactoză, care este transformată în acid lactic, este proporţională cu gradul şi timpul de fermentare.

ALIMENTE CU CONŢINUT SCAZUT DE LACTOZĂ

image-28

Alimentele care conţin cantităţi reduse de lactoză nu creează probleme, mai ales dacă sunt împărţite pe parcursul zilei.

TABEL-02

Informaţiile menţionate mai sus au un caracter relativ, deoarece conţinutul în lactoză al alimentelor variază în funcţie de producător.

info

ALIMENTE FĂRĂ CONŢINUT DE LACTOZĂ

image-28

Carne/peşte, legume şi fructe proaspete, cartofi, paste făinoase, orez, fasole, mazăre, linte uscată, cereale, mirodenii, verdeţuri, sucuri naturale de fructe, apă minerală, cafea, ceai, produse lactate fără lactoză (menţionate de producător).

image-31

Ultimele articole
Cele mai citite articole
icon-cart-blue

Produsul a fost adaugat in cos

Continuă cumpărăturile
Plasează comanda