Cumpără online analizele medicale necesare, utilizează codul ONLINE10 și beneficiază de 10% reducere la coșul de cumpărături.
Synevo
Programări
Cosul meu
Atelierul de sănătate
Sănătatea sub microscop

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii - Synevo

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO)
este ziua dedicată conştientizării problemelor cauzate şi asociate cu obezitatea.

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii - SynevoZiua Europeană Împotriva Obezităţii - Synevo
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în ultimele două decenii s-a înregistrat o creștere constantă a ratei obezității în Statele Unite în rândul adulților de la 19,4% în 1997 la 24.5% în 2004, 26.6% în 2007, 33.8% în 2008, 35.7% în 2010. În perioada 2011-2014 prevalența obezității a fost de 36.5% la adulți și 17% la adolescenți.

De asemenea, un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că întreaga Europă va trebui să facă faţă epidemiei de obezitate, care va ajunge la cote alarmante în anul 2030. Astfel, conform statisticilor OMS prevalența mondială a obezității s-a triplat din 1975. În 2016 numărul total al adulților supraponderali a depășit cifra de 1,9 miliarde (incluzând aici peste 350 milioane de persoane obeze), iar aproximativ 10% dintre copii au fost considerați supraponderali sau obezi.

În România, conform studiului epidemiologic național PREDATORR (Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi) inițiat în 2013, se înregistrează o prevalența globală a obezității, supraponderalității, obezității abdominale și a sindromului metabolic de 31.9%, 34.7%, 73.9% și respectiv 38.5%.

Ce este obezitatea?

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii - SynevoZiua Europeană Împotriva Obezităţii - SynevoExcesul de greutate și obezitatea se caracterizează printr-o acumulare anormală sau excesivă de grăsime care duce la afectarea stării de sănătate. OMS definește supraponderalitatea și obezitatea luând în considerare indicele de masa corporală (BMI):

  • supraponderalitatea: BMI ≥ 25 kg/m2
  • obezitatea: BMI ≥ 30 kg/m2.

La copii se ia în considerare vârsta pentru definirea supraponderabilității și obezității.

Care sunt cauzele obezității

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii - SynevoZiua Europeană Împotriva Obezităţii - SynevoPatogenia obezității este în mod cert complexă, implicând multiple interacțiuni între factorii comportamentali, de mediu și genetici. Prevalența crescândă a obezității poate fi parțial atribuită consumului excesiv de alimente și stilului de viață relativ sedentar al timpurilor moderne, însă studii relativ recente au arătat că factorii genetici influențează semnificativ riscul de a deveni obezi.

 

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii - Synevo

 

Complicațiile obezității pot afecta aproape toate organele.

  • Cardiovasculare: hipertensiune arterială (HTA), risc crescut de infarct miocardic acut (IMA), insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral.
  • Respiratorii: apneea de somn, risc crescut de astm, embolism pulmonar.
  • Gastrointestinale: reflux gastro-esofagian, steatoză hepatică (ficat gras), litiază biliară (pietre la vezica biliară).
  • Musculoscheletale: osteoartrită, osteoporoză, dureri la nivelul coloanei vertebrale.
  • Genitale: sindromul ovarelor polichistice, risc crescut de infertilitate, complicații în timpul sarcinii (HTA, risc de diabet gestațional, risc de avort spontan, scăderea șanselor de a naște pe cale naturală).

Risc crescut de a dezvolta cancer: cancer de sîn, pancreas, esofagian, stomac, ficat, colon, rinichi.

Stiați că?

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii - SynevoZiua Europeană Împotriva Obezităţii - Synevo

– europenii consumă cu 500 kcal/zi mai mult decât acum 40 de ani în urmă

– un european petrece mai mult de 5 ore stând pe scaun

– 42% dintre europeni nu fac niciodată sport

– 60% dintre europeni folosesc zilnic automobilul personal, și numai 19% transportul public

Obezitatea este o boală cronică care necesită un tratament susținut mai ales igieno-dietetic (regim alimentar, exerciții fizice).

 

Bibliografie:

Ultimele articole
Cele mai citite articole
icon-cart-blue

Produsul a fost adaugat in cos

Continuă cumpărăturile
Plasează comanda